Evaluare Psihologică

Este un pas foarte important care oferă posibilitatea de a înţelege dacă există o problemă în dezvoltarea copilului.

Evaluarea psihologică se realizează printr-un interviu direct cu părinţii şi prin observarea copilului. În procesul de evaluare aplicăm teste standardizate folosite la nivel internaţional.

Pe parcursul intervenţiei terapeutice, urmează reevaluări periodice pentru a determina care este nivelul de dezvoltare al copilului şi progresele înregistrate.

Evaluarea psihologică a copilului urmăreşte următoarele arii: evaluarea capacităţilor cognitive şi neurocognitive; evaluarea dezvoltării la nivel motric şi psihomotric; evaluarea limbajului; evaluarea abilităţilor sociale; evaluarea stării psiho-emoționale; evaluarea dinamicii familiale; evaluarea coeficientului de dezvoltare sau a coeficientului de inteligență, în funcţie de vârsta copilului; evaluarea coeficientului adaptativ.

Încurajăm părinții să pregătească copilul cu privire la procesul de a merge la psiholog, să îi fie explicat scopul acestei vizite, în funcție de vârsta lui și de nivelul de înțelegere, faptul că va petrece timp pentru a discuta și a se juca sau pentru a realiza anumite activități împreună cu un specialist în lucrul cu copiii.

După ce se obțin aceste informații din discuția cu părinții copilului, din evaluarea directă a copilului prin instrumente potrivite cu vârsta acestuia, din descrierea comportamentului în mediul social și școlar, psihologul clinician realizează un raport de evaluare psihologică, unde este descris psihodiagnosticul și se oferă recomandări de intervenții psihologice, cu scopul de a ameliora simptomele care produc disconfort emoțional sau social, fie pentru reglarea comportamentelor considerate nepotrivite sau nesănătoase, ori aflate în dezacord cu vârsta cronologică.


Puteți face o programare la 0756 897 879 sau la clinica@minticreative.org

Tipuri de evaluare psihologică:

Evaluarea nivelului cognitiv

Evaluarea presupune stabilirea nivelului de dezvoltare a abilităților cognitive ale copiilor cu vârste cuprinse intre 6 – 18 ani.

  • Identificarea existenței cunoștințelor și abilităților cognitive potrivite vârstei

  • Evaluarea funcționării intelectuale generale

  • Măsurarea a patru indici cognitivi: indicele ințelegerii verbale, indicele raționamentului perceptiv, indicele memoriei și indicele vitezei de procesare.


CUBURILE KOHS reprezinta un screener al aptitudinilor cognitive utilizat pentru evaluarea copiilor și adolescenților, cu scopul de identificării valorii vârstei mintale și a IQ-ului. Valoarea testului a fost demonstrată şi prin includerea sa ca probă de deprinderi spaţial-vizuale şi motorii, în baterii de teste mai cuprinzătoare, cum sunt Wechsler Intelligence Scale for Children, Wechsler Adult Intelligence Scale şi Arthur Performance Scales.

Testul este util îndeosebi în situațiile în care este necesară o evaluare rapidă, orientativă, pentru copii sau adolescenți, deși proba poate fi utilizată și în interacțiunea profesională cu adulții. Testul este complet lipsit de încărcătură verbală: itemii pot fi rezolvați și evaluați, iar instrucțiunile pot fi transmise fără niciun recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util în acele contexte în care capacitatea de verbalizare a respondentului ar putea ridica probleme.

Testul se remarcă și prin rapiditate: cea mai mare parte a testărilor, mai ales atunci atunci când scopul este într-adevăr cel de screening, se încheie sub 25 de minute. Adesea, la testarea copiilor sub 10 ani, timpul mediu pentru testare este de chiar 15 minute.


Scala Wechsler de Inteligență pentru Copii (WISC-IV) poate fi aplicată copiilor cu vârstă cuprinsă între 6 și 16 ani și 11 luni vorbitori nativi de limba română și oferă scoruri compozite care reprezintă funcționarea intelectuală în domenii cognitive specifice (Indicele de înțelegere verbală, Indicele raționamentului perceptiv, Indicele memoriei de lucru și Indicele vitezei de procesare), dar oferă și un scor compozit care reprezintă abilitatea intelectuală generală a copilului (Coeficientul de inteligență total).

Evaluarea tulburărilor pervazive de dezvoltare / TSA

Autism Spectrum Rating Scales

ASRS este reprezentat de un set de scale de evaluare construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. ASRS conține itemi relaționați cu tulburarea de tip autist, tulburarea Asperger și tulburarea pervazivă de dezvoltare fără altă specificație.

ASRS oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA.

Structura ASRS contribuie la dobândirea tabloului complet asupra modului în care se prezintă simptomele în contexte diferite de viață: în familie, cu anumite figuri parentale sau tutori și în mediul educațional, cu anumite cadre didactive.

Evaluarea tulburărilor caracterizate prin tipare atipice de dezvoltare și comportament, așa cum este cazul TSA, este complexă. Chiar dacă această tulburare este clar definită și mult mai puțin controversată comparativ cu alte tulburări din copilărie (de exemplu, ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate), tot există numeroase contradicții, nesiguranțe și neînțelegeri în ceea ce o privește. Totuși, ASRS ia în considerare criteriile DSM-IV, ICD-10, cât și studii determinante, incluzând criteriile cele mai importante în structura sa.

Autism Disorder Observation Schedule

ADOS este o evaluare semi-structurată care poate fi utilizată pentru a evalua aproape orice persoană suspectată că ar avea autism, de la copii care nu vorbesc deloc la adulți care sunt fluenți verbal. ADOS cuprinde diverse activități care permit observarea comportamentelor sociale și de comunicare asociate cu diagnosticul de tulburare generalizată de dezvoltare.

ADOS constă în patru module. Fiecare modul are propriul protocol care conţine un program de activităţi destinat evaluării copiilor sau adulţilor aflaţi la diferite nivele de dezvoltare a limbajului, pornind de la “fără capacitatea de exprimare sau receptare a limbajului” la “fluent verbal”. Pe parcursul administrării fiecăruia dintre modulele ADOS, este necesară luarea de notiţe. Evaluările generale sunt realizate imediat după administrare, chiar dacă sesiunea este înregistrată. Aceste evaluări sunt folosite apoi pentru a formula un diagnostic prin intermediul algoritmului de diagnosticare, oferit pentru fiecare modul.

ADOS cuprinde o perioadă de observaţie de 30-45 de minute, în care examinatorul prezintă persoanei evaluate numeroase oportunităţi de a exprima comportamentele de interes pentru diagnosticul tulburărilor din spectrul autismului prin “simulări” sociale standard pentru comunicare şi interacţiune socială. Scorurile care se constituie în praguri de delimitare sunt oferite atât pentru diagnosticul extins al întregului spectru al autismului, cât și pentru conceptualizarea tradițională, limitată a autismului. Cuprinzând materiale și etaloane standardizate, ADOS oferă o măsură a tulburărilor din spectrul autismului care nu sunt afectate de limbaj.

Evaluare ADHD

ADHD este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburari de comportament in copilarie, avand o incidenta de 5% in randul populatiei pediatrice, dupa cum se arata in cea mai recenta varianta a Manualului de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mentale - DSM 5. Incidenta ADHD este semnificativ mai crescuta in randul anumitor categorii de risc, precum copii prematuri sau cu greutate foarte mica la nastere, copii care au suferit de encefalopatii ischemice, infectii ale sistemului nervos central, leziuni sau traumatisme cerebrale.

In acelasi timp, ADHD este si una dintre tulburarile cel mai frecvent diagnosticate gresit, fapt care a dus la aparitia unui curent de opinie care sustine ca ADHD este, de fapt, o tulburare “inventata” pentru a sustine interesele unor companii farmaceutice.

Fara niciun dubiu, ADHD exista si are un impact major asupra vietii copiilor afectati, precum si a familiilor acestora. In ultimii ani a crescut gradul de constientizare a acestei tulburari si sunt disponibile numeroase informatii despre ADHD, fapt care a dus la o aparenta “epidemie” de copii diagnosticati pozitiv. Totodata, efectele negative ale vietii moderne, inclusiv stress-ul, alimentatia nesanatoasa, poluarea, excesul utilizarii tehnologiei inca de la varste fragede, sunt factori favorizanti importanti dupa cum afirma numerosi specialisti.

DDE-2 este o baterie destinată evaluării dislexiei și a disortografiei de dezvoltare. DDE®-2 permite evaluarea nivelului de competență dobândit atât în citire (lectură), cât și în scriere (pentru citire și scriere se face referire doar la aspectele de decodare, nu și la cele referitoare la comprehensiunea unui text și la exprimarea în scris).

Bateria conține 8 subteste (dintre care, 5 de citire și 3 de scriere) care pot fi utilizate atât în etapa de evaluare a nivelului de dezvoltare a acestor abilități, cât și pentru a înțelege mai bine care sunt caracteristicile lor în cazul în care se demonstrează a fi inadecvate.

Bateria DDE-2 poate fi utilizată pentru monitorizarea dezvoltării abilităților de citire și scriere indiferent de tipul de intervenție ales. În acest sens, instrumentul este propus în calitate de mijloc de comunicare între specialiști și centrele de reabilitare, în scopul raportării rezultatelor intervențiilor la diagnosticul obținut. Ceea ce subtestele bateriei DDE-2 nu pot furniza sunt informațiile cu privire la cauzele dezvoltării necorespunzătoare a acestor abilități, de exemplu, despre cauzele legate de maturizare, experiențiale, de deficit cognitiv

Evaluare ADHD

ADHD este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburari de comportament in copilarie, avand o incidenta de 5% in randul populatiei pediatrice, dupa cum se arata in cea mai recenta varianta a Manualului de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mentale - DSM 5. Incidenta ADHD este semnificativ mai crescuta in randul anumitor categorii de risc, precum copii prematuri sau cu greutate foarte mica la nastere, copii care au suferit de encefalopatii ischemice, infectii ale sistemului nervos central, leziuni sau traumatisme cerebrale.

In acelasi timp, ADHD este si una dintre tulburarile cel mai frecvent diagnosticate gresit, fapt care a dus la aparitia unui curent de opinie care sustine ca ADHD este, de fapt, o tulburare “inventata” pentru a sustine interesele unor companii farmaceutice.

Fara niciun dubiu, ADHD exista si are un impact major asupra vietii copiilor afectati, precum si a familiilor acestora. In ultimii ani a crescut gradul de constientizare a acestei tulburari si sunt disponibile numeroase informatii despre ADHD, fapt care a dus la o aparenta “epidemie” de copii diagnosticati pozitiv. Totodata, efectele negative ale vietii moderne, inclusiv stress-ul, alimentatia nesanatoasa, poluarea, excesul utilizarii tehnologiei inca de la varste fragede, sunt factori favorizanti importanti dupa cum afirma numerosi specialisti.

DDE-2 este o baterie destinată evaluării dislexiei și a disortografiei de dezvoltare. DDE®-2 permite evaluarea nivelului de competență dobândit atât în citire (lectură), cât și în scriere (pentru citire și scriere se face referire doar la aspectele de decodare, nu și la cele referitoare la comprehensiunea unui text și la exprimarea în scris).

Bateria conține 8 subteste (dintre care, 5 de citire și 3 de scriere) care pot fi utilizate atât în etapa de evaluare a nivelului de dezvoltare a acestor abilități, cât și pentru a înțelege mai bine care sunt caracteristicile lor în cazul în care se demonstrează a fi inadecvate.

Bateria DDE-2 poate fi utilizată pentru monitorizarea dezvoltării abilităților de citire și scriere indiferent de tipul de intervenție ales. În acest sens, instrumentul este propus în calitate de mijloc de comunicare între specialiști și centrele de reabilitare, în scopul raportării rezultatelor intervențiilor la diagnosticul obținut. Ceea ce subtestele bateriei DDE-2 nu pot furniza sunt informațiile cu privire la cauzele dezvoltării necorespunzătoare a acestor abilități, de exemplu, despre cauzele legate de maturizare, experiențiale, de deficit cognitiv

Evaluarea tulburărilor emoționale și de comportament

Din perspectiva behaviorista, evaluarea personalitatii trimite la evaluarea comportamentelor unei persoane. Criticand diagnosticul topografic si pe cel simptomatic al tulburarilor comportamentale, Skinner (1953) propunea abordarea comportamentului uman dintr-o perspectiva functionala. Acelasi comportament poate avea functii diferite pentru persoane diferite. De exemplu, o persoana poate dezvolta o depresie urmarind inconstient obtinerea unui beneficiu, cum ar fi atentia si grija celor apropiati, si are, asadar, drept contingenta o intarire pozitiva. O alta poate dezvolta depresia ca reactie la suprasolicitari constante, iar functia acestei depresii va fi evitarea unei consecinte neplacute (intarire negativa): „daca ceilalti vad starea mea, nu-mi vor mai da atatea sarcini carora nu le mai fac fata”. Aceeasi depresie poate sa nu aiba nici o contingenta sociala evidenta. Interventia in cele trei cazuri va fi diferita. Pornind de la aceasta logica, behavioristii sustin asadar ca cea mai utila clasificare a tulburarilor de comportament este dupa functiile pe care le indeplinesc aceste comportamente.

În cazul copiilor, aceștia dezvoltă în contact cu mediul (familie, școală) diferite tipuri de comportamente, unele adaptative, altele dezadaptative, comportamente care se modifică sub influența dezvoltării psihogenetice, a mediului în care trăiec și nu în ultimul rând al temperamentului, ca premisă biologică.

Tulburările de comportament reflectă dezechilibre psihice, pe fond emoțional-volitiv, abateri de la normalitate și abateri de la normele morale, ieșind din sfera normalului, spre patologic.

Diferențele între normal, deviant și patologic au existat de-a lungul timpului, având diferite criterii de delimitare, de la o cultură la alta, de la o epocă la alta.

Principalele tulburări emoționale și de comportament cu debut în copilărie și/sau adolescență, conform DSM V sunt:

  • tulburările de eliminare – (enurezis, encoprezis)

  • tulburarea de conduită (opoziționismul)

  • tulburări ale funcției sociale (tulburare reactivă de atașament, mutismul electiv)

  • tulburările comportamentului alimentar la copil și adolescent (pica, ruminația, anorexia nervosa și bulimia nervosa)

Tulburarea de comportament constă într-un anumit tip de conduită ce include agresivitatea, lipsa autocontrolului, iritabilitate, dezvoltând la adolescenți anumite trăsături de personalitate specifice, ducând la deformarea imaginii despre libertate și o imagine de sine săracă

în conținut.

Trebuie să ținem seama și de faptul că nu orice semn/simptom atestă prezența unei tulburări, de aceea sunt importante intensitatea, frecvența, dar și detresa rezultată.

Tinerii cu tulburări de comportament au probleme în relațiile afective, prezentând ostilitate, agresivitate sau neîncredere, au un grad scăzut de rezistență la frustrare și un sentiment puternic de devalorizare.

Tulburările de conduită duc și la modificări ale structurilor morale și la sentimente acute de injustiție, de cele mai multe ori atribuie comportamentele lor pe seama altor persoane.

Mecanismele de apărare sunt dezvoltate pe rezistența la schimbare și încercarea de a descoperi punctele negative și slabe ale persoanelor pozitive, de valoare

MACI este un instrument psihometric de evaluare multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice la adolescent, conform simptomatologiei DSM-IV. MACI a fost dezvoltat în colaborare cu psihiatri, psihologi și alți specialiști din domeniul sănătății mentale cu experiență în lucrul cu adolescenți. Prin urmare, acesta reflectă problemele cele mai relevante pentru înțelegerea comportamentului și preocupărilor adolescenților.

Instrumentul MACI are la bază o teorie coerentă în domeniul personalității și psihopatologiei, cu o valoare interpretativă crescută. Scalele de personalitate reflectă variantele tulburărilor de personalitate, rafinate prin modelul autorului, Dr. Theodore Millon.

MACI se adresează perioadei de vârstă 13-19 ani și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea. Conține 160 de itemi cu răspuns Adevărat-Fals, fiind mult mai scurt decât alte instrumente comparabile. Testul este autoadministrabil. Cei mai mulți dintre adolescenți termină completarea testului în 25 de minute, aspect care minimizează rezistența adolescenților. Astfel, MACI facilitează obținerea unei cantități maxime de informații cu un efort minim din partea respondenților.

Evaluarea adaptativ funcțională

Adaptive Behavior Assessment System - II

ABAS-II este un sistem de evaluare comportamentală axat pe măsurarea adaptabilității. La nivel internațional, el este considerat standard în evaluarea complexă pentru acordarea gradului de handicap.

ABAS-II oferă un scor general adaptativ compozit (GAC), trei scoruri intermediare: practic, conceptual și social, respectiv zece arii specifice de deprinderi, ceea ce recomandă utilizarea instrumentului în scopuri diagnostice, de planificare a tratamentelor și de monitorizare. Itemii ABAS-II indică incapacitatea sau capacitatea oricărei persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani de a realiza comportamentele tipice traiului cotidian la acea vârstă.

ABAS-II utilizează patru forme distincte în funcție de intervalul de vârstă și de tipul evaluatorului. Formele dedicate evaluării copiilor sunt exclusiv heteroevaluative, în vreme ce pentru adulți, chestionarul poate fi completat și auto-declarativ. Formele ABAS-II sunt: Părinte/Îngrijitor (0-5 ani) - 241 itemi; Părinte (5-21 ani) - 232 itemi; Profesor/Educator (2-5 ani) - 216 itemi; Profesor/Educator (5-21 ani) - 193 itemi; Adult - 239 itemi.

ABAS-II:

  • evaluează deprinderile adaptative și capacitatea de a trăi sau muncii independen;t

  • este implicat în diagnosticul și clasificarea prezenței și severității unei dizabilități sau tulburări;

  • identifică puncte forte și limite;

  • documentează și monitorizează progresul în timp;

  • contribuie la planurile și obiectivele de tratamente;

  • este implicat în determinarea eligibilității pentru acordarea beneficiilor sociale.

Evaluarea depresiei și anxietății

Anxietatea si depresia sunt tulburari psihologice si emotionale care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, extrem de compatibile cu mediul de viata actual. Aceste afectiuni nu se exclud, ci din contra, unele pot fi simptomele celorlalte sau pot degenera si evolua de la o afectiune la alta.

Anxietatea este o tulburare emotionala caracterizata printr-un sentiment permanent de neliniste si de nesiguranta, chiar de frica. Intr-o oarecare masura, anxietatea are si un efect pozitiv si anume, faptul ca ne ajuta sa ne distantam, sa ne ferim de situatii care ne pot face rau. Conform studiilor, aproximativ 25% din populatia lumii sufera sau a suferit la un moment dat de anxietate. Anxietatea este o boala care necesita tratament si care poate afecta in mod dramatic viata sociala a persoanei care se confrunta cu ea.

Depresia este o tulburare psihica manifestata printr-o stare de tristete profunda care se manifesta pe perioade indelungate si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice uzuale. Persoana care se confrunta cu stari depresive tinde sa se retraga din viata sociala si sa se izoleze, este dezinteresata de ceea ce se petrece in jurul sau si are ganduri negative in permanenta. In prezent, la nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane se confrunta cu depresie, iar in Romania pana la 10% din populatie este afectata. Depresia ne poate ajuta, intr-o prima etapa, sa nu ne suprasolicitam organismul.

MASC este un instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 19 ani. MASC oferă o evaluare fidelă și validă a simptomelor de anxietate în domeniile majore ale acesteia, cu o înaltă putere discriminativă. Scala include și reconciliază observații multiple, cum ar fi atât evaluările completate de copii, cât și de către părinți. De asemenea, MASC a fost proiectat astfel încât să fie sensibil la efectul intervențiilor terapeutice. Aceste aspecte definesc MASC ca cel mai util instrument de evaluare a anxietății la copii și adolescenți existent până în prezent. Chestionarul include o forma prescurtată - MASC-10 - ce poate fi utilizată în situații speciale în care este necesară o evaluare rapidă (pe baza a 10 itemi) a simptomelor de anxietate.

CDI evaluează prezenţa şi severitatea anumitor simptome depresive ale copiilor și adolescenților cu vârste între 7 și 19 ani, în vederea elaborării unui plan de tratament. Este utilizat cel mai adesea în şcoli, clinici de consiliere şi secţii de pediatrie de către psihologi, asistenţi social, consilieri şi alţi specialişti în sănătate mintală. CDI diferenţiază copiii cu tulburări depresive sau distimice de elevii normali, dar şi de cei cu alte tulburări psihiatrice. CDI este ideal oricând este necesară o evaluare a depresiei şi a problemelor asemănătoare ale copiilor, care să fie în acelaşi timp rapidă, dar totuşi completă prin scorurile factoriale oferite. De asemenea, CDI® este ideal atunci când sunt necesare informaţii clinice mai amănunţite.