Logopedie

Logopedia este terapia prin vorbire care se concentrează asupra îmbunătățirii abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul.

Logopedia îşi propune o analiză integrală a limbajului având un caracter teoretic care a izvorât din nevoia de a elucida problema complexă privind rolul limbajului în viaţa psihică, dar mai ales cu caracter practic pentru necesitatea de a corecta tulburările de limbaj.

Logopedul poate ajuta copiii să învețe să vorbească mai clar și să audă și să distingă sunete specifice. Acest lucru poate îmbunătății abilitățile de citire şi de înțelegere, lucru care îi face să se simtă mai încrezători atunci când vorbesc cu alte persoane.

Prin tulburări de limbaj înţelegem toate abaterile de la manifestările verbale unanim acceptate în limba uzuală, atât sub aspectul exprimării cât şi al recepţiei verbale, începând de la dereglarea diferitelor componente ale cuvântului şi până la imposibilitatea verbală de comunicare orală sau scrisă. Se întind de la forme uşoare la forme grave. Aprecierea tulburării se face în funcţie de felul în care limbajul îşi îndeplineşte funcţia de comunicare sau de instrument al gândirii, de a înţelege şi de a se face înţeles pe bază de comunicare.

Multe afecțiuni, printre care și autismul sau întârzierile de dezvoltare, pot provoca dificultăți în dezvoltarea limbajului. Logopedia se orientează spre vârstele de preşcolari şi şcolari mici deoarece acestea sunt vârstele când limbajul prezintă cea mai mare plasticitate faţă de factorii ce favorizează evoluţia normală a acestuia şi faţă de factorii care declanşează tulburarea. Terapia logopedică poate aduce o îmbunătățire și, de ce nu, o rezolvare a problemelor de limbaj. Rezultatul pozitiv depinde foarte mult și de pacient, nu doar de logoped. Doar în urma unei colaborări eficiente între cei doi se pot atinge obiectivele propuse.