Psihoterapie Cognitiv Comportamentală

Psihoterapia cognitiv-comportamentală studiază relația dintre gândurile, emoțiile și comportamentele pe care le avem. La baza acestui tip de psihoterapie este conceptul conform căruia gândurile ne afecteză felul în care ne simțim emoțional și fizic, influențându-ne totodată comportamentul. Oamenii acordă semnificații evenimentelor care se întâmplă în jurul lor. Aceste semnificații nu sunt întotdeauna conforme cu realitatea, conducând de multe ori la emoții, atitudini și comportamente dezadaptative, care ne afectează viața de familie, relațiile sociale sau profesionale.

Cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, clientul învață să își identifice și analizeze gândurile automate negative. Acestea sunt înlocuite cu o gândire rațională, ducând la schimbarea comportamentelor dezadaptative și îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este potrivită tuturor vârstelor și are o adresabilitate largă, fiind utilă în tulburări de natură:

fizică : oboseala cronică, palpitații, constipație, pierderea apetitului, slăbire / îngrășare rapidă, dureri nejustificate, ciclu menstrual neregulat, pierderea apetitului sexual, tulburări de dinamică sexuală etc.

emoțională : tristețe, anxietate, depresie, vină, modificări ale dispoziției, tulburare bipolară, neputință, disperare, lipsa răspunsului emoțional etc.

psihologică : autocritica, autoînvinovățire, pesimism, lipsa concentrii, gânduri de suicid, frici nerealiste sau excesive, iritabilitate, furie, indecizie, confuzie, tulburări de somn, vise intense cu puternic impact emoțional etc.

comportamentală : atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, anorexia, bulimia, izolarea de ceilalți, pierderea interesului pentru imaginea personală, dependență de tutun, dependență alimentară, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri etc.


Deși este foarte des folosită pentru a trata depresia sau anxietatea, psihoterapia cognitiv-comortamentală poate ajuta și persoanele cu:

tulburare bipolară

tulburări de personalitate

tulburări de alimentație – cum ar fi anorexia și bulimia

tulburare obsesiv-compulsivă

tulburare de panică

fobii

tulburare de stres posttraumatic

psihoză

schizofrenie

probleme de somn - cum ar fi insomnia

probleme legate de abuzul de alcool


Avantaje ale terapiei cognitiv-comportamentale:

poate fi de ajutor în cazurile în care medicamentul singur nu a funcționat;

poate fi finalizată într-o perioadă relativ scurtă de timp în comparație cu alte psihoterapii;

natura foarte structurată a acestui tip de terapie înseamnă că poate fi furnizată în diferite formate, inclusiv în grupuri, cărți de autoajutorare și online

te învață strategii utile și practice care pot fi folosite în viața de zi cu zi, chiar și după terminarea tratamentului

Puteți face o programare la 0756 897 879 sau la clinica@minticreative.org